Vi glæder os til at præsentere den nye bogserie, "Far & Papa". Det er en sjov, lærerig og farverig billedbogsserie om små børns store spørgsmål - og to fædres jagt på svar.

Fædrene bag serien, Kaspar og Lambang, kender du måske fra TV eller de sociale medier. I 2021 vandt de sammen ’Sommerdrømme’, og sidenhen har Lambang indrettet børneværelser på TV2 Oiii. De er fædre til tvillingerne, Java og Atlas, og kæmper sammen for lige rettigheder og en ’medfar-lov’.

Til oktober udkommer de første to bøger i serien "Far & Papa", som de har skrevet sammen. Det er en sjov, men også vigtig serie, da den tager emner op, som kan være svære at tale med børn om.

Bøgerne "Hvad er en flygtning?" og "Hvad er en familie?" tager begge udgangspunkt i familiens egne oplevelser som regnbuefamilie og Lambangs families historie som flygtninge fra Indonesien. Via en magisk telefon rejser familien sammen gennem tid og sted i jagten efter svar på de store spørgsmål. De oplever bl.a. på egen krop, hvordan man som flygtning rejser op gennem Europa til fods, med tog og til havs.

Vi har talt med Kaspar og Lambang om deres kommende bogserie

Hvordan opstod idéen til bøgerne?

Vi lever i en tid, hvor børn bombarderes med indtryk og udtryk, som kan være svære at rumme og forstå. Det værste, voksne kan besvare nysgerrigheden med, er et ”det er du for lille til at forstå.”

Vores tvillinger, Java og Atlas, har en umiddelbar og fantastisk nysgerrighed på verden. En nysgerrighed, der ofte udfolder sig i et skybrud af spørgsmål serveret på de mest ubelejlige tidspunkter. Derfra fik vi idéen til en bogserie, som har til formål at dyrke spørge- og svarlysten blandt børn og deres voksne – også når emnerne er i den tungere ende.

Hvad er tanken bag den magiske magifon?

Pointen med bøgerne er at opfordre børn og voksne til at kaste sig ud i at finde svar sammen, også når man ikke lige ved, hvad svaret er. Nogle gange går jagten via humor, følelser og uventede opdagelser, men for det meste går jagten i vores univers gennem magifonen – den magiske telefon, som alle forældre har lige i lommen.

Hvordan har det været at kombinere humor med svære emner?

Det har været en fantastisk givende udfordring at balancere vores gakkede, regnbuefarvede familieunivers med svære emner. Først virkede det næsten umuligt, indtil vi greb ind i, hvordan vi selv fortæller vores børn om tunge emner og følelser: At intet er forkert eller farligt. At det triste og det sjove ikke blot kan bo side om side, men er hinandens forudsætninger. Derfor lever humoren som en rød tråd gennem bogserien. Ikke for at negligere emnernes tyngde, men for at bygge et fortællefundament, hvor de yngre læsere kan stifte bekendtskab med vigtige emner på en oprigtig måde, uden at det virker afskrækkende.

Hvad betyder denne bogserie for jer?

Gennem vores liv – både hver for sig og sammen som par og forældre – har vi gjort os erfaringer, der har formet os som mennesker. Erfaringer om at ”stå udenfor” grundet seksualitet, hudfarve eller kulturelt forventningspres hjemmefra. Som en moderne familie, der alligevel er helt som alle andre indeni, har vi fundet og formet vores egen vej. Vi håber at kunne være med til at udvide nye læseres ordforråd og nysgerrighed og gøre deres verden den lille smule større.

Tænk, hvor stort det ville være, hvis det lykkedes. Bare i ét tilfælde. Eller i tusindvis!

Download "Far og Papa"-materiale: